Cechy gwarowe w „Opowieściach uciesznych” Michała Kajki - Grześkiewicz, Ewelina (Rozprawy Komisji Językowej, 2023)
Celem artykułu jest analiza cech gwar mazurskich, występujących w liryce i epice Michała Kajki. Analizą objęto Opowieści ucieszne autorstwa Michała Kajki, wydane w 2008 roku w tomie Mały kancjonał mazurski i opowieści ucieszne, opracowane pod względem filologicznym i ze wstępem Zbigniewa Chojnowskiego. Na zbiór złożyło się 28 utworów. Wybór tekstów do analizy podyktowany był tematyką oraz chłopskim, moralizatorskim, pełnym humoru i ironii tonem wypowiedzi. Dla celów ekspresywnych autor wprowadził do utworów formy i leksemy gwarowe. Ostatecznie opisano osiem cech fonetycznych oraz szesnaście cech fleksyjnych. Każdą z cech opatrzono licznymi cytatami. Artykuł zawiera również zbiór leksemów gwarowych